ЗА ПРОЕКТА


Кратко описание на проекта:
 

  • Проектът е инициатива за развитие и популяризиране чрез дигитализация идентичността на територията на МИРГ „Бургас – Камено”, от НПО в сферата на пчеларството, ситуирано в периферна икономическа зона, като атрактивна Апидестинация в крайбрежните зони в региона, в контекста на Стратегията Син Растеж.                               апитуризъм = пчелен туризъм

  • Проектните дейности са фокусирани върху създаването на нова визия за идентичността на региона като средство за икономическo устойчиво развитие и перспективна туристическа дестинация в национален и международен план. 

  • Подходящото маркетиране чрез дигиталните средства е успешен модел за добре управляван и международно разпознаваем туристически регион. 

  • Местната рибарска общност и нейните традиции, както и съхранените умения за пчелно отглеждане и връзка с другите местни занаяти, са заложени в проектните дейности с фокус към адаптирани реално в практикуването в ежедневието по нов начин в крайбрежната среда с цел постигане на целогодишна туристическа заетост. 

  • При успешното популяризиране на Апитуризма по бургаското крайбрежие, като неразделна част от предлаганите допълнителни туристически услуги в региона, ще се постигне и целта за устойчив крайбрежен туризъм и съхраняване и популяризиране на природните и културните ресурси по балансиран начин за икономическото развитие и благоденствието на хората, които живеят, работят или пребивават в територията на МИРГ Бургас-Камено. 

  • Съгласно препоръките на ЕК за устойчив туризъм с наличие на висока концентрация на културно-историческо наследство в регионът е необходимо да се представи по нов, адаптиран и виртуално, начин с цел постигане на устойчивото му развитие. 

 

Цели на проекта

  • Да се създадат подходящи условия за възникването и развитието на Апитуризъм в регион Бургас Камено, в контекста на Стратегията Син Растеж и популяризирането им като туристическа локация чрез дигитализация. 

  • Да се подкрепи и популяризира практикуването на Апитуризъм в региона, който регион е в съответствие с международните тенденции и препоръки за устойчиво регионално развитие с фокус върху зеленото и синьото предприемачество, както и с надграждане на съществуващите професионални умения в рибарските райони към продължаващо обучение и създаване на алтернативна целогодишна заетост в крайбрежните региони, съгласно Стратегия СИН РАСТЕЖ и Стратегия за устойчиво развитие с хоризонт 2030. 

  • Да се развие Апитуристическата дестинация, подпомагаща и не замърсяваща природата и да се възпитават в дух на екологична хармония гражданите и туристите. 

 

 

В рамките на проекта е разработена за достъп на възможно най-широк кръг ползватели на интернет страницата www.medarka.eu в 2 езикови версии– български и английски език, която:

  • Ще подпомогне в максимална степен за популяризиране на създадените по проекта туристически локации и за привличане на туристи, любители на Апитуризма и друг алтернативен, спортен и културен в регион Бургас - Камено, както и в национален и международен план.

  • Ще предоставя и възможност 7/24 за обратна връзка, за изразяване на мнения и предложения за развитие и подобряване на туристическите продукти, както и отчитане на броя онлайн посетители;   

  • Интернет страницата ще продължи да се поддържа и след приключване на срока на изпълнение на проекта и ще допринесе за устойчивото развитие на резултатите от проекта, вкл. в сферата  Екологично образование. 

 

Проектът отговаря на индикаторите по мярката BG14MFOP001-4.098 - Развитие и популяризиране идентичността на територията на МИРГ „Бургас – Камено”:

  • Проекти, които водят до формиране на местен материален и/или нематериален туристически продукт;

  • Проекти, които целят съхраняване, идентифициране, възстановяване и обновяване на природно и/или културно и/или историческо наследство.

Чрез популяризиране на местните пчеларски традиции в дигитална среда, вкл. Потомствената приемственост на древната традиция в региона при отглеждане на пчели.

 

Текуща ситуация в сектор пчеларство:

  • Отрасълът на производителите на мед се адаптира, за да отговори на новите предизвикателства. Опазването на пчелните семейства е с все по-изразена насоченост към опазване и развитие на целия природен, вкл. културен ландшафт, а не е изолиран подход, като също така все повече е ориентирано към хората. 

  • Акцентът при съвременните подходи е върху това пчелините да бъдат осъзнати изцяло като част от местната общност и ежедневния й бит. По такъв начин на пчелините се дава втори живот-преоткриване и осмислено значение, които отговарят на съвременните нужди и въпроси. 

  • Цифровизацията и онлайн-достъпът позволяват непознати досега форми на контакт с пчелното производство и наследство и създават нови източници на приходи. 

  • С превръщането на пчелините и регионалните обекти на културното наследство в обществени пространства, които произвеждат и социални и екологични ресурси, градовете и регионите, които ги съхраняват, стават двигатели на икономическа дейност, центрове на знания, средоточия на творчество и култура, места на общностно взаимодействие и социална интеграция. Те генерират иновации и допринасят за постигането на интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж в съответствие с целите на стратегията „ЕС 2030“.

  • Производителите на мед и пчелни продукти еволюират, включително чрез дигитализирането на локации и продукти за реализиране на продажба, свързването им в отворени мрежи и фактът, че стават широко достъпни за гражданите.

  • Чрез създаването и публикуването на изработените по проекта продукти в интернет, ще бъде преодоляна настоящата ситуация на хаотично, некоординирано и отделно използване на пчелините в региона, както е и обвързаността им с местни обекти с потенциал за алтернативен, спортен, културен, религиозен туризъм и др.

 

Отделеното време по темата Пчели & Вода в региона Бургас  – Камено донесе ли Ви вътрешно удовлетворение и мотивация с фокус Природа & Наследство?