Професията Пчелар и пчелните проекти в Интернет

В Седмицата на професиите през април 2023 и предстоящият празник на Труда - 1 май 2023 екипът на проекта гостува на учениците от III-ти „А“ клас в СУ „Св. св. Кирил и Методи“-Бургас.

Децата разгледаха сайта на проекта MEDARKA.EU и научиха колко много стабилни професии е необходимо да работят в хармония с пчеларя, за да се реализира успешен бизнес модел в дългосрочен план. Учениците бяха впечатлени, че пчеларят има нужда да застрахова своите пчелини, както и да работи с професионален счетоводител, маркетолог и адвокат, както и с консултанти по управление на проекти. Учениците се запознаха с начините да творят своите идеи чрез проект, както и етапите на реализиране на всеки проект. Взаимодействието с професионалисти със свободни професии в различни икономически сектори, като туристически фирми и професионални екскурзоводи, а и историци също, обогати техните представи за съвременната функция на пчелините и нуждата пчелните продукти да се продават в интернет чрез атрактивен рекламен вид.

Всяко дете получи Брошурата за деца - "Пчелата и Водата" - Оригами за децата, изработена по проекта и достъпна в сайта. Рекламният материал ги впечатли с кратки данни за Пчелите, например как те танцуват докато събират своя пчелен прашец и кога се отбелязва Зимен и Летен Ден на Пчеларя в България, както кога е Световният Ден на Пчелите и тяхната посланническа мисия сред каузата на опрашителите.

Учениците се запознаха също дигитално и с няколко от защитените природни зони в бургаския регион и набелязаха за бъдещи ученически екскурзии пчелини в близост до тях и край град Камено.

За пръв път откриха, че рецептата на пчелите за правене на мед=пчелен прашец+прясна вода+солена вода.