Пчеларството & 17-те Цели за Устойчиво Развитие

ПЧЕЛАРСТВОТО ДОПРИНАСЯ ЗА ПОСТИГАНЕ НА ЦЕЛИТЕ ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ 

Отглеждането на пчели е дейност, която може да окаже въздействие върху всичките 17 Цели за Устойчиво Развитие, като се има предвид възможността, която предлага за

  • подобряване на системите за производство на храни от методите за производство за препитание до високо развитите технологично напреднали системи. Може да направи това, без да създава замърсяване или отпадъци.
  • Има положително въздействие върху биоразнообразието.
  • Пчеларството обединява хората и Апимондия подпомага глобалното разпространение на знания за всички 17 цели.

 

Цел 1. Край на бедността във всичките й форми навсякъде

Пчеларството предлага уникални възможности за борба с бедността и създаване на възможности за безимотни хора. Той позволява използването на иначе неизследвани ресурси от природата и земеделските ландшафти и допринася за опрашването на културите. Инвестициите могат да бъдат незначителни. Кошерните продукти имат голям пазарен потенциал на местните пазари. Използването на пчелни продукти за апитерапия има дългогодишна традиция и дава обещаващи резултати.

Цел 2. Прекратяване на глада, постигане на продоволствена сигурност и подобрено хранене и насърчаване на устойчиво селско стопанство

Пчеларството и защитата на опрашителите са от решаващо значение за производството на голямо разнообразие от плодове и семена с висока хранителна стойност. Опрашващите насекоми са ценни за устойчивото земеделско производство. Хранителната сигурност на пчелните продукти е резултат от обучение и стандарти за качество, които да осигурят потребителя и продаваемостта на продуктите. Комисиите на Апимондия са активни в насърчаването на стандарти и обучение.

Цел 3. Осигуряване на здравословен живот и насърчаване на благосъстоянието за всички на всички възрасти

 Пчеларството само по себе си е терапевтична дейност. Трябва да се успокоите, за да управлявате пчелите. Дейността ви носи високостойностни, питателни, насърчаващи здравето продукти. Опрашването от пчелите е жизненоважно за производството на много плодове и семена. Пчеларите са нетърпеливи да споделят знания и срещите на пчеларите показват голямо разнообразие от професии, създавайки форум на творчество.

Цел 4. Осигуряване на приобщаващо и справедливо качествено образование и насърчаване на възможностите за учене през целия живот за всички

Пчеларството се преподава чрез професионално обучение, провеждано от опитни пчелари. При провеждането на курсове по пчеларство е важно да се слушат притежателите на местни местни знания, както и - чрез курсове на по-високо ниво - да се научите как да се адаптирате към променящите се условия на околната среда и пазарните възможности. Асоциациите на пчеларите знаят това от векове и комисиите на Апимондия са активни разпространители.

Цел 5. Постигане на равенство между половете и овластяване на всички жени и момичета

Традиционно пчеларството е предимно мъжка дейност в повечето страни. Това се променя бързо, тъй като жените участват активно във всички аспекти на пчеларството от практическата дейност до маркетинга на продукти, както и в обучителни дейности и активно участие в организации. Пчеларството предлага възможност на жени с ограничени или никакви финансови ресурси да започнат дейност, генерираща доход, без прекалено много допълнително натоварване.

Цел 6. Осигуряване на наличие и устойчиво управление на водата и канализацията за всички

Пчеларството може да се използва като инструмент за генериране на приходи от гори, речни брегове и зони за събиране на дъждовна вода. Това може да помогне да се гарантират алтернативни възможности за доходи за хората, живеещи в тези райони, и да действа като стимул за защита на горите и дори за засаждане на нови многофункционални гори с подобрени възможности за производство на мед и, чрез подобрено опрашване, по-голямо производство на плодове.

Цел 7. Осигуряване на достъп до достъпна, надеждна, устойчива и модерна енергия за всички

Пчеларството в малък мащаб може да се извършва с много малко влагане на изкопаема енергия, като се използва местно произведено оборудване и ръчно задвижвани екстрактори за мед, както и слънчеви топилни машини за восък за извличане на пчелен восък. Внедряването на слънчеви панели позволява доставка на електричество в отдалечени райони и дори помага на големите търговски пчелари да намалят използването на енергия, базирана на изкопаеми горива.

Цел 8. Насърчаване на устойчив, приобщаващ и устойчив икономически растеж, пълна и продуктивна заетост и достоен труд за всички

Пчеларството не генерира замърсяване или отпадъци, което го прави устойчиво във времето. Той отговаря на изискванията за създаване на работни места под формата на микропредприятия, както и на големи компании. При разработването на програми пчеларството предлага възможности за безимотни хора, които продават продуктите си на местните пазари. Предизвикателството е да се защитят местните пазари от вноса на фалшифицирани продукти.

Цел 9. Изграждане на устойчива инфраструктура, насърчаване на приобщаваща и устойчива индустриализация и насърчаване на иновациите

Основна тенденция в пчеларството е използването на електронни информационни инструменти за наблюдение и обучение, но все още зачитайки местните местни познания. Стартирането на пчеларството изисква само просто оборудване, което е налично във всяко домакинство. Социален и икономически растеж може да бъде постигнат чрез иновативно мислене. Растежът от местния пазар прави сътрудничеството и бизнес уменията необходимост.

Цел 10. Намаляване на неравенството в и между страните

Пчеларството предлага възможности дори за най-бедните, отдалечени и обезсилени хора да събират продукти, мед и пчелен восък, които са с качество, равно на тези, произведени другаде. Apimondia работи активно за създаване на международни протоколи в сътрудничество с правните органи за защита на качеството и националните и международни пазари на пчелни продукти.

Цел 11. Направете градовете и населените места приобщаващи, безопасни, устойчиви и устойчиви

Интересът към градското пчеларство нараства. Предлага начин за градските хора да имат връзка с природата и действа като стимул да направят градовете по-зелени чрез засаждане на дървета и създаване на богати на цветя площи. Пчеларството предлага възможност за обучение на хората относно производството на храна и опрашването и в градските райони. Пчелите могат да действат като стражи на околната среда в града.

Цел 12. Осигуряване на устойчиви модели на потребление и производство

Пчеларството е положителен външен ефект, тъй като експлоатира природни ресурси като мед и прашец, които иначе не биха били използвани. Вложенията в производството могат да бъдат много ниски. В контекста на местния пазар необходимостта от опаковане и транспорт е ограничена. Apimondia насърчава местното производство и потребление и е заела силна позиция в борбата с фалшифицирането на продуктите, както се случва днес на световния пазар.

Цел 13. Предприемане на спешни действия за борба с изменението на климата и последиците от него

Пчелите зависят от здравословна среда с незамърсени цъфтящи растения в земеделски и природни зони. Пчеларите са сред първите, които усещат негативните последици от промените в климата чрез масовото унищожаване на горите и промените в моделите на селскостопанско производство. Пчеларите по целия свят и Apimondia активно насърчават устойчиви модели на производство и засаждане на гори с голямо разнообразие от видове.

Цел 14. Опазване и устойчиво използване на океаните, моретата и морските ресурси за устойчиво развитие

Пчеларството предлага възможност за създаване на приходи от мангрови райони, както в случая с дългата традиция в Sundarbans в Индия. Във Филипините изследванията показват, че повече видове пчели могат да се използват с успех за създаване на доходи и подобряване на опрашването на мангровите гори, като по този начин помагат за стимулиране на хората да защитават тази важна екосистема.

Цел 15. Защита, възстановяване и насърчаване на устойчивото използване на сухоземните екосистеми, устойчиво управление на горите, борба с опустиняването и спиране и обръщане на деградацията на земята и спиране на загубата на биологично разнообразие

Пчеларството е устойчива форма на селско стопанство, която не е вредна за околната среда и наистина осигурява икономически причини за запазване на местните местообитания. Горското пчеларство използва местни налични и възобновяеми ресурси и спомага за включването на местните хора в опазването на горското разнообразие. Apimondia активно насърчава опазването и управлението на околната среда по устойчив начин.

Цел 16. Насърчаване на мирни и приобщаващи общества за устойчиво развитие, осигуряване на достъп до правосъдие за всички и изграждане на ефективни, отговорни и приобщаващи институции на всички нива

Пчеларството и формирането на пчеларски асоциации и кооперации помагат за генериране на самоувереност и могат да донесат ценен източник на доходи за бедните общности. Насърчават се контактите между хората и пчеларите, работещи в кооперация, имат достъп до по-големи и по-отдалечени пазари, до които отделните хора може да не могат да достигнат. На международно ниво Апимондия е активна в насърчаването и установяването на контакти между пчелари, учени и международни организации.

Цел 17. Укрепване на средствата за изпълнение и съживяване на глобалното партньорство за устойчиво развитие

Апимондия и нейните комисии активно си сътрудничат с много международни научни и нормативни институции. Поради своята визия за устойчиво развитие и възползвайки се от членството си от цял свят, Apimondia притежава адекватен капацитет, мрежа и опит, за да се включи в глобални партньорства с национални и международни организации, споделящи същите ценности.

Подробно да се запознаете на български език може от прикачения файла 17те ЦУР и пчелите 2023.pdf