Пчелите в Християнството

Богът Спасител, Исус Христос е символизиран чрез образа на Ефирна пчела  в християнството като ехо от древните традиции. Пчелата е била важен символ в християнските ордени от векове до днес. 

  • В Православието покровител на пчелите са Свети Прокопий и Свети Харалампий, а до 14 век светци-покровители на пчеларите са Свети Зосима и Свети Пахомий Велики.
  • В Католицизма светците, покровители на пчелите, са Свети Амвросий, епископ на Милано и важна църковна фигура през 4 век, е признат за покровител на пчеларството. В иконографията Свети Амвросий е изобразяван с кошер. И Свети Бернар от Клерво - първият цистерциански монах, включен в календара на светците от Католическата църква. Клерво е покровител на пчелите и производителите на свещи от пчелен восък.
  •  Католическата църква счита, че пчелният восък е изключително чист материал. До ден днешен църквата все още изисква църковните свещи да съдържат пчелен восък.
Период  Светец -Покровител на пчелите  Празник
В християнството-14 век  Свети Зосима (монах)  4 Април
В християнството-14 век  Свети Пахомий Велики  15 Май
В Православието  Свети Прокопий  8 Юли
В православието  Свети Харалампи, епископ на Магнезия 10 Февруари
В католицизма  Свети Амвросий, епископ на Милано 7 Декември
В католицизма  Свети Бернар от Клерво 20 Август

Евангелието на Йоан е написано в град Ефес/в днешна провинция Измир, Турция - важен за развитието на християнството център и местните първосвещеници са били наричани есеи, което означава крал на пчелите. Есеите също са били пчелари и първото свързване на есеите с пчелите е през 2-ри век от н.е. от гръцки пътешественик на име Павзаний.

В „Книгата на Лука“ (24, 41-43) се потвърждава, че първата храна, изядена от Христос след възкресението му, е медът:

„ Исус каза: Имаш ли нещо за ядене? И те му предложиха парче печена риба и пчелна пита, които той изяде.“

Най-известното споменаване на Пчелата е в Стария завет, Изход 33:3:„ Земя, в която текат мляко и мед”. 

  • Пчела на иврит се изписва „DBRE“, което се произнася Дебора.

Един от най-старите пасажи от Библията и най-ранният пример за еврейска поезия е Песента на пчелите/Песента на Дебора от 8-ми век.

Историческата личност на Дебора е пророчица, принцеса-войн и единствената жена-съдия на предмонархическия Израел в целия Стар завет.

В няколко разказа образът на Пчелата се свързва със звука, който висшите свещеници са наблюдавали, докато са били в присъствието на Ковчега, и се казва, че Аарон, брат на Моисей и първият първосвещеник на евреите, е чул звука на бръмчащите пчели, докато произнася тайното име на Яхве в присъствието на Ковчега.

Пчелите в юдейската пустиня се асоциират и със св. Йоан Кръстител, чийто аскетичен живот е пример за монах, който е оцелял в пустинята на диета от „ скакалци и див мед “. Терминът „Див мед“ насочва вниманието към извода, че пчелите са били и опитомени по това време. Пчелата издава нисък бръмчащ звук, докато скакалецът издава висок звук, представляващ противоположните зони на звуковия спектър. Така скакалецът и пчелата представляват полярност; единият олицетворява звука на деня, докато другият е пример за звука на нощта. 

  • През 1626 г. папа Урбан III избира пчелата за свой официален печат и символ.