Резултати по проекта с фокус АПИТУРИЗЪМ КАМЕНО-БУРГАС

Днес в Международния ден на Черно море се състоя заключителна среща по проект „Водните ресурси с фокус развитие на апи туризъм в регион Камено - Бургас в контекста на Стратегията Син Растеж и популяризирането им като туристическа локация чрез дигитализация“, финансирано по Мярка BG14MFOP001-4.098 - Развитие и популяризиране идентичността на територията на МИРГ от Стратегията за водено от общностите местно развитие на МИРГ „Бургас – Камено”, Програма за Морско Дело и Рибарство 2014-2020.
          Събитието по проекта с начало 10.30 ч във вторник - 31.10.2023 в зала 6 /кръглата зала срещу централния вход/ Експозиционен център Флора – Бургас премина при интерес от страна на гражданите на Бургас, посетили морската градина преди обяд в Международния ден на Черно море 2023 година.

Присъстващите се запознаха чрез видео презентацията със следната информация:

НАЧАЛОТО...

Реализацията на идеите за развитие на Апитуризма в региона Бургас - Камено възникна от един трансграничен проект за развитие на поклоннически туризъм, в чийто сайт се разказва достъпно и увлекателно как с усилията само на един човек, който отглежда пчели и сади плодни дръвчета, е възможно успешно да се възстанови древен манастир, който днес вече е популарно средище на духовна култура и поклоннически интерес за народите на две съседни държави на Балканския полуостров. На въпроса - Къде има манастир и пчелари край Бургас? Резултатът беше, че никой не се сети от местните, родени в Бургаско наши познати за конкретен маршрут, всеки предлагаше пчелини из Странджа, или из региона на Айтос и Карнобат.

ПОДКРЕПАТА .....

Оказа се, че има много локации на активни пчелари не само из общините в Бургаси Камено, но и други сред съсдените черноморски райони, но фокусът не е бил досега представян като туристическа възможност за културно-исторически и здравословен туризъм с основен фокус ПЧЕЛИ и ВОДА. Възможностите, които предоставиха с информация от практиката си местните пчелари при срещите на място на екипа на проекта ни разкира много фактори, които остават неосветени за изследователите на темата и любителите на пчелните продукти.

Една от основните пречки се оказа, че поради зачестили набези на крадци на пчелни кошери, то пчеларите не желаят да се заявят чрез конкретна JPS локация. Самите те като земеделски производители не получават подкрепа като актуални съвети за допълнително финансиране и достъпни възможности за директни субсидии от различни национални и международни програми за развитие на дигиталния маркетинг и дистибуция на своята пчелна продукция. Установи се, че и възможностите за финансиране по други програми са достъпни само за най-големите сдружения на пчелари, поради високите разходи по подготовка, кандидатстване и отчитане на проект за финансиране с евросредства. Текущата ситуация на национално ниво към момента на изпълнение на проекта е, че за разлика от други държави в ЕС с политика за развитие на АПИтуризма, то  България не е предвидила все още финансиране и логистична подкрепа в този отрасъл за реклама чрез интернет, дигитален маркетинг и дистрибуция на пчелната продукция, обучение на пчеларите с бизнес фокус и закупуване на предпазно облекло за различин възрасти туристи, необходимо за посещение на организирани туристически групи с образователна цел в пчелина в активния сезон. Липсата на менторство за финансиране и проектна подготовка от местните власти на малките земеделски производители, каквито са пчеларите и отглеждащите овошки и други маслодайни растения, необходими на пчелите за производството на мед и производните му продукти също е значителна пречка, въпрепятстваща достъпът им до финансиране и реализиране на качествено развитие на местния бизнес в сектора, съобразено с актуалните международни тенднеции в бранша.

Подкрепа за проекта се получи от местната власт на всички нива на администрацията, както и имаше спонтанен отклик и у учениците, пред които бе представена част от резултатите от проектната дейност. Експерти от местните музеи, читалища и регоналната библиотека подпомогнаха процеса  и така в сайта на проекта ще бъдат публикувани в дигитален вид свободен за теглене от всеки ресурс, недостъпен до този момент в интернет пространството. И всеки който желае да се запознае в дълбочина с традициите в региона за отглеждане на пчели от 1923 година и досега ще може да го направи чрез поректния сайт medarka.eu и може би да се вдъхнови за нови търсения и творчески постижения.

ПРИНОСЪТ.....

Добавена стойност на проекта, която ще бъде видима ипублично достъпна през периода на мониторинг до 2028 е свързана с нов поглед и задълбочено опознаване и анализиране с цел нови форми на развитие на употребата на пелчните продукти, какъвто е Апитуризма в региона. Различните сектори на българската икономика в които са ангажирани експерти като архитекти, изкуствоведи, строители, туроператори, обучители, лекари и земеделци, отгелждащи маслодайни култури са пряко ангажирани с темата на проекта.Тясната връзка между литературата, психологията, религиознитеи етнографскикултурни традиции, както и лечебните методи при въстановяването на войниците и гражданите чрез мед и други пчелни продукти са възможност за развитие на културата в съвремието ни с елемент на историчност.

 

ПЕРСПЕКТИВАТА...

През 5 годишния период на мониторинг на проекта екипът на medarka.eu се ангажира да запознае и сподели своя опит с бизнес фокус върху развитието на Апитуризма в региона Бургас-Камено с всички желаещи представители на местните пчелари, както и активно да сътрудничи с местните организации - музеи, читалища и образователни институции с цел популяризиране на възможностите за пчелен туризъм в региона сред граждани от всички възрасти и гости на града.

 

Пчелите произвеждат и даряват своя мед и хората, които го консумират са здрави. Здравето е радост и стремежът у човека за дълголетие и мъдрост е вечен. Пътувайки из маршрутите на Апитуризма в региона Бургас-Камено всеки ще открие, анализира и изживява в спомените си своя личен прочит на темата ПЧЕЛИТЕ - СОЛената, прясната и речната ВОДА!

АПИ МАРШРУТЪТ.....

Маршрути покрай пчелини в региона Камено-Бургас:

1 Маршрут „По следите на Пчелата и Солената Вода“ - град Бургас, с. Константиново, с. Ливада, с.Русокастро, с. Желязово, с. Трояново-яз. Трояново, с. Кръстина, Защитена местност „Корията“ до град Камено, град Камено, Параклис до река край град Камено, Солници край град Бургас, Музей на солта- Бургас, град Бургас

2 маршрут „По следите на Пчелата и Прясната Вода“ - град Бургас, с. Черни връх, с. Полски извор, с. Братово, с. Равнец, Крепост Русокастро, екопарк Вая зона, кв. Горно Езерово, църква М.Рудник -старо аязмо и Черната Богородица комплекс, микро язовира, връх Шилото, кв. Мина Върли Бряг, град Бургас.


3 МАРШРУТ „По следите на Пчелата и Реката“ -  град Бургас, с. Трояново-яз. Трояново, крепост Русокастро, с. Дебелт и античен град Деултум, с. Константиново, Защитена местност „Мандра-Батака“ край кв. Мрудник, с. Маринка,  Защитена местност „Устие на р.Изворска”, крайбрежие на язовир Мандра и околните горски ареали, с. Димчево, с. Присад, с. Извор, Защитена местност „Старият Соват“, Природозащитен център ПОДА, Крайбрежие на Залив Форос вкл. устие на река до нос Форос и археологическите разкопки, град Бургас.

 

След презентацията на пчелните маршрути в региона Бургас – Камено някои от присъстващите изразиха мнение и предложиха да се включат и зоните край село Маринка с красивите скални образования и рекичка, край която също се отглеждат пчели, както и да бъде добавена зоната край Аква Калиде с тематична насоченост Водните резервоари и археологията през погледа на пчелите през вековете.

Линк към презентацията: https://youtu.be/kAolSvX7Qr0

Снимки и видео за маршрутите и другите достъпни по проекта ресурси може да разгледате в детайли на сайта www.medarka.eu